Kaasunjakelujärjestelmä varmistaa turvallisen ja taloudellisen kaasunjakelun sairaalassa. Kaasu johdetaan säiliöstä, pullopaketista tai kaasupulloista kaasuputkiston kautta sairaalan eri kaasunottopisteisiin.
Lääkkeellisten kaasujen varastointimuodot voivat olla:
- Lääkkeellinen happi nestemäisessä muodossa säiliössä ja/tai puristetussa muodossa kaasupulloissa/pullopaketeissa.
- Lääkkeellinen ilokaasu kaasupulloissa.
- Lääkkeellinen hengitysilma sairaalan omista kompressoreista tai kaasupullojen/pullopaketin kautta.
- Lääkkeelliset kaasut jokaisella käyttäjällä, esimerkiksi laboratorioissa.
Kaasukeskus
Kaasukeskus sijaitsee joko sairaalarakennuksen katutasossa tai erillisessä rakennuksessa.
Vakauttamissäädin
Vakauttamissäädin mahdollistaa lääkkeellisten kaasujen jakelun halutulla paineella sairaalan eri rakennuksiin ja osastoille. Vakauttamissäädin alentaa ja vakauttaa kaasukeskuksen ja happisäiliön erilaisia paineita.
Painevahti/painekytkin
Painevahti valvoo osastolle syötettävien kaasujen käyttöpaineita. Painevahti toimii myös osaston varasyöttöjärjestelmänä. Jos kaasukeskuksessa on toimintahäiriö, varakaasupullot voidaan kytkeä väliaikaisesti painevahtiin ja hoitaa osaston kaasunjakelu painevahdin kautta. On myös mahdollista käyttää painekytkintä, joka tarkistaa, että hapen paine on aina ilokaasun painetta korkeampi. Tämä estää nykyaikaisissa laitteistoissa ilokaasun virtaamisen happiputkiin. Nykyään tämä turvatoiminto on yleensä jo sisäänrakennettuna esimerkiksi anestesialaitteistoissa.
Hälytysyksiköt
Hälytysyksiköt ilmoittavat, jos kaasunpaineelle tapahtuu jotakin odottamatonta. Alhaisesta kaasunpaineesta ilmoittavan hälytyksen yhteydessä järjestelmään on liitettävä varakaasupullo. Hälytykset voidaan ohjata sekä osaston kansliaan että kiinteistövalvontaan.
Pikasulkukotelo
Jos kaasunjakelujärjestelmässä havaitaan vuoto, kaasunjakelu voidaan katkaista pikasulkukotelon venttiilien avulla. Pikasulkukotelo sijaitsee käytävällä kunkin leikkaussalin ulkopuolella. Pikasulkukotelon avulla kaasunjakelu voidaan katkaista vuotavalta osalta vaikuttamatta sairaalan muuhun kaasunjakeluun.
Kaasunottoventtiilit seinässä tai kattokeskuksessa
Lääkkeellistä happea, ilokaasua, lääkkeellistä ilmaa ja instrumentti-ilmaa saadaan yleensä seinään tai kattokeskukseen sijoitetusta kaasunottoventtiilistä. Kaasunottoventtiilin rakenne on sellainen, ettei eri kaasujen letkuja voi koskaan liittää väärään kaasunottoventtiiliin. Kaasunottoventtiili sulkeutuu automaattisesti, kun letku tai laite irrotetaan. Näin kaasua ei pääse virtaamaan saliin.