Ilokaasuun, kuten muihinkin lääkevalmisteisiin, liittyy tiettyjä haittavaikutuksia. Ilokaasu on myös kasvihuonekaasu, joka vaikuttaa ilmastoomme. Vain pieni osa kaikista ilokaasupäästöistä on peräisin terveydenhuoltoalalta, ja nykyaikaisen tekniikan ansiosta tämäntyyppisten päästöjen määrä vähenee merkittävästi. Seuraavassa osiossa on tietoa ilokaasusta, ympäristöstä ja ilmastosta sekä siitä, miten me Linde Healthcarella voimme tehdä asioiden hyväksi.
Huolenpitoa työympäristöstä
Ilokaasua käytetään kivunlievityksessä. Ilokaasu siirtyy kehoon hengittämällä, jolloin saavutetaan sen kipua lievittävä vaikutus. Keho ei kuluta ilokaasua, joten se myös hengitetään ulos ilokaasuna. Juuri potilaan uloshengitysvaiheessa terveydenhuollon ammattilaiset voivat altistua ilokaasulle. Sosiaali- ja terveysministeriö on määrittänyt työperäisen altistuksen raja-arvot. Näitä ohjeita noudatettaessa ilokaasua ei pidetä haitallisena. Useimmat nykypäivän mittauksista osoittavat, että terveydenhuollon ammattilaisten altistuminen alittaa työperäisen altistuksen raja-arvot selvästi.
On varsin helppoa vähentää ympäröivän ilman ilokaasupitoisuutta. Tuuletuksen kunnossapito, vuotojen vähentäminen, kaksinkertaisten maskien käyttäminen, tiedottaminen potilaille ja henkilökunnalle ovat esimerkkejä toimista, joilla työperäisen altistuksen raja-arvot voidaan saavuttaa.
Globaalin ilmastomme arvostamista
Lääkkeellisestä ilokaasusta on merkittävää hyötyä terveydenhuollossa. Sekä potilaat että työntekijät arvostavat näitä hyötyjä. Ympäristön kannalta on tärkeää ehkäistä kaikenlaiset vuodot ja tarpeettomat päästöt.
Nykyään terveydenhuollon ilokaasupäästöt voidaan käsitellä niin, että ilokaasusta tulee lähes 100 % ympäristöystävällistä. Markkinoilla oleva ilokaasun muuntolaite on herättänyt mielenkiintoa paitsi korkean puhtausasteen vuoksi myös siksi, että se on huomattavasti muita järjestelmiä pienempi ja sen energiankulutus on vähäisempää. Tällaisten järjestelmien ansiosta ilokaasusta tulee nykyaikainen ympäristöystävällinen kivunlievitysmenetelmä.